Wednesday, May 11, 2005

Traducere Tehnici mediatice (Diana Colibaba.)

3.2.1 Elemente care intra in Componenta unei stiri
Partile componente ale unei stiri sunt: Subiectul unei stiri, NewsRefs (???), Componentele stirii sau Subiectul de continut. Subiectele unei stiri pot fi combinate cu NewsItemRefs (???), dar alte combinatii nu sunt permise.
3.2.1:a In Componenta unei stiri se afla trei Subiecte de continut. Acestea pot fi trei ilustratii (imagini), concretizate in trei reprezentari diferite ( thumbnail ???, vizionare inainte de aparitie si imagine cu rezolutie maxima).

Extras 3.2.1:< Grupa numelui formal=”john.companiamea.com”
Vocabular=”urn.newsml:mycompany.com:20031010:people”/>Exemplul 3.2.1: a In Componenta unei stiri intra doua Componente de stiri; fiecare parte componenta a unei stiri include doua Subiecte de continut. Aceasta poate fi o versiune mai intinsa sau mai restransa a unei povestiri in italiana, asa cum Componenta unei stiri continand doua Subiecte de continut echivalente, impreuna cu o imagine thumbnail (???) si vizionata inainte de aparitie ca si o alta Parte componenta a unei stiri, de asemenea continand doua Subiecte de continut.
Extras 3.2.1 a:< Grupa numelui formal=”Companiamea”/>

< Grupa numelui formal=” Enzo Massimo"/>
266

...
1356

...


Exemplul 3.3.1b: In Componenta a unei stiri exista 9 Subiecte de stire de referinta. Aceasta poate fi o lista a unor Subiecte de stire sindicalizate atribuite de catre identificatorul lor global unic.

Extras 3.2.1b:< Componenta unei stiri>
Exemplul opus: nu este posibil sa includem in aceeasi Componenta a unei stiri un Subiect de continut care reprezinta partea abstracta intr-un manual (fara metadata executiva sau descriptiva) si un Subiect de stire de referinta, care sustine trimiterea la un articol pe deplin identificat. Ambele trebuie sa fie amestecate in Componenta unei stiri, astfel incat pot coexista in acelasi container (model aratat mai jos in capitolul 3.3.2 „Echivalenta obiectelor”).
3.2.2 Identificarea (recunoasterea)locala a Componentei unei stiri
Un identificator local – atributul Duid – este de obicei asociat cu o Parte componenta a unei stiri, astfel incat poate fi marcat dintr-o alta parte a documentului.
In special, adaugand un identificator local Componentei unei stiri, ofera posibilitatea modernizarii acesteia intr-o revizuire ulterioara ( vezi Capitolul 6 „managementul stirilor – strategii de management”).
Un alt exemplu pentru utilizarea unui identificator local este asocierea unei ilustratii plasate intr-un text (ex. NITF elementul „referinta media”) cu cea mai potrivita ilustratie reprezentata intr-o Componenta de stire ML; urmatorul exemplu demonstreaza utilizarea referintei-media@calitatea sursei (valoarea#fotografie0) pentru a trimite la cea mai potrivita Componenta a unei stiri prin calitatea sa Duid.
Exemplu:
< Componenta unei stiri>
< Componenta unei stiri>
...

< Componenta unei stiri Duid=”fotografie0”>Din moment ce Partile componente ale unei stiri nu au un identificator global unic, acestea nu sunt considerate resurse web; ele nu sunt refolosite intr-un mediu de stiri ML: in nici un caz nu se stie ca doua Componente de stire sunt identice si nu ne putem referi in mod direct la o Componenta de stire externa; identificatorii globali se definesc la nivelul Subiectului de stire (vezi Capitolul 5 „managementul stirilor – Subiectul de stire”).
3.3 Proprietatile containerului
3.3.1 Rolurile obiectelor
Fiecare Componenta a unei stiri dintr-un document al unei stiri poate contine un Element care indeplineste un anumit rol. Rolul este o caracteristica distincta a Componentei unei stire, sau a relatiei sale cu celelalte, cu care este asociata in interiorul aceleiasi Componente de stire.
Elementul care indeplineste rolul este liber; valoarea sa este reprezentata prin Numele oficial si ii sunt ascociate elemente din vocabular.
La un nivel abstract, nu este definit precis Rolul Componentei de stire, ci mai degraba rolul obiectelor de stire intiparite in Componenta de stire, in scopul includerii in acea Componenta de stire. Acest container este o lista complementara necesara, in cazul unei liste de echivalente, toate elementele acelei liste impartasesc in mod egal rolul componentei lor de continut.
Este de obicei folositor sa distingem intre constituentii care alcatuiesc Componenta unei stiri dupa rolul pe care il indeplinesc. Rolurile pot arata posibila utilizare a unui obiect pentru aplicatiile unui client. Aplicatiile destinatarului ar trebui sa selecteze atatea componente din lista care se potrivesc intereselor lui, dupa cum arata rolul lor.
In loc sa faca acest lucru, fiecare constituent al Componentei unei stiri trebuie sa fie el insusi un Component de stire, care sa contina un Element care indeplineste un rol. Unele Componente de stire sunt create doar pentru a asocia un rol cu un continut.
De exemplu, intr-un document de stire care include doua Componente de stire reprezentand fotografii, Rolul primei imagini poate fi „Thumbnail”, iar rolul celei de-a doua imagini poate fi „Preview”. Componenta unei stiri care reprezinta un articol poate avea un Rol „principal”, iar alta poate avea un Rol „secundar”.

Exemplul 3.3.1


IPTC-ul mentine un set de valori determinate de Rol (ex: „Principal”, „Ajutator”, ‘Thumbnail’ , „Vizionare inainte de aparitie”, „Captare, „Abstract” etc.), impreuna cu descrierea lor, intr-o topica stabilita pe site-ul web IPTC. Aceste valori ale acestei metadata intentioneaza sa fie neutre in ceea ce priveste tipul media i.e. potrivit pentru orice media tratate ca si continut de date, fie ele text, fotografie, audio sau video. Conexiunea inversa este binevenita de la furnizori, care pot crea liste de cuvinte care sa se potriveasca necesitatilor lor.
3.3.2 Echivalenta obiectelor (Lista echivalentelor)
Lista echivalentelor este folosita pentru a constata ca elementele din Componenta unei stiri sunt reprezentari alternative ale aceleiasi informatii. In imprejurari normale, destinatarii vor folosi doar una dintre alternativele furnizate. Spre exemplu, anumite parti dintr-un text scrise in diferite limbaje sunt intr-adevar piese alternative de informatie, asa cum sunt anumite ilustratii care fac parte din aceeasi scena in diferite versiuni sau articole alternative – unul pentru Web, altul pentru WAP – raportate la aceeasi relatare. Valorile acceptate pentru aceasta enumeratie sunt „da” si „nu”, „nu” fiind valoarea lipsa care desemneaza o lista complementara.
Exemplul 3.3.2:

...3.3.3 Alegerea dintre obiecte (Baza alegerii)
O lista a echivalentelor ar trebui sa aiba un punct de plecare pentru alegere, care denumeste proprietatea proprietatilor (criteriul), care in opinia emitatorului permite destinatarului sa faca o alegere intre alternative. Selectia realizata prin elementul care reprezinta Punctul de plecare pentru alegere ar trebui sa rezulte doar intr-un singur obiect; daca nu e cazul, comportamentul recomandat este sa ia primul obiect selectat.
Punctul de plecare pentru alegere foloseste o sintaxa Xpath pentru a indica spre proprietatea aleasa (Limbaj, Format...). Expresia Xpath este o cale de locatie alternativa si foloseste intotdeauna „axa rezultatului” (ex: trebuie sa incepem cu „./” sau „./”). Trebuie aplicata in mod repetat, utilizand fiecare constituentii Componentei de stirie (Subiectul de stire, Subiectul de stire de referinta, Componenta stirii sau Subiectul continutului). Primul rezultat pereche (in ordinea documentului) din fiecare rezultat reprezinta informatia care poate fi folosita pentru a alege dintre echivalenti.

Exemplul 3.3.3:
In acest exemplu, alegerea este facuta pe baza proprietatii limbajului Componentelor de stire continute.

./Metadata descriptiva/Limbaj/@Numele formal

Cateva elemente care arata punctul de plecare pentru alegere pot fi adaugate, daca anumite obiecte sunt considerate egale considerand primul element care arata baza alegerii; urmatorul element care arata baza pentru alegere este testat pentru a gasi cel mai potrivit obiect pentru alegere. In acest caz, caracteristica optionala de clasa permite plasarea unei ordine numerice asupra importantei pe care ei cred ca ar trebui atasata diferitelor baze pentru alegere. Numerele mai mici au o importanta mai mare.

Exemplul 3.3.3a:
In acest exemplu, primul filtru (Baza pentru alegere de clasa 1) ar trebui aplicata asupra Limbajului, si cel de-al doilea (Baza pentru alegere de clasa a doua) asupra audientei ca tinta in ceea ce priveste Interesul (in acest caz folosim audienta fictiva; „CEO” – pentru un sumar de afaceri si „de analiza” pentru un raport detaliat. Rezultatul ar fi alegerea Componentei unei stiri dintr-o colectie.

Categoria=”1”>./Metadata descriptiva/Limbaj/@Numele formal
./Metadata descriptiva
/Interesul/@Numele formal

Nota: ordinea selectiei poate fi decisiva: in exemplul anterior, am putea sa ne imaginam ca ultima Componenta de stire are „en” ca Limbaj si „CEO” ca valoare pentru interes: daca (singur) elementul ”en” este selectat de primul filtru asupra Limbajului, atunci nu este nevoie de un filtru de rangul al 2-lea. Daca doua componente „Analist” sunt selectate de primul filtru in ceea ce priveste Interesul, cel de-al doilea filtru asupra Limbajului poate selecta doar componentele „or” sau „es”.

3.3.4 Aspectele fundamentale ale obiectelor (Esential)
Atributul fundamental este folosit pentru a constata ca emitatorul considera ca acest Component al stirii este important pentru intelesul Componentei stirii care il contine. Acest lucru se aplica doar constituentilor listei complementare, astfel incat sa fie ales doar doar un singur component din lista complementara. Valorile acceptate ale acestei enumeratii sunt „da” si „nu”, „nu” fiind valoarea lipsa. Daca este nevoie, Componentele „non esentiale” ale stirii pot fi filtrate. Spre exemplu, o diagrama care are un anumit format si care nu este esentiala pentru intelegerea stirii ar putea fi filtrata daca destinatarul nu are vreo modalitate de a o etala; daca graficul este considerat ca fiind „esential”, este problematica prezentarea stirii in lipsa lui.
Daca o Componenta a stirii este marcata ca fiind fundamentala, aceasta nu inseamna ca recipientul ei este de asemenea fundamental, sau ca toti constituentii sai sunt esentiali; cand este folosit un Component de stire ”non esential”, cativa dintre constituentii sai pot deveni atunci fundamentali pentru intelegerea informatiei, iar altii pot ramane piese de informare optionale.
In cazul in care un Component al stirii este marcat ca fiind fundamental, o parte din continutul constituentilor sai trebuie sa fie utilizabili de catre toti recipientii.
Creator: L. Le Meur
Colaboratori principali: J.Rabin, T.Fujiwara, J.Lindgren, N.Onodera

0 Comments:

Post a Comment

<< Home