Sunday, May 15, 2005

sateliti artificiali (Anda)

Sateliti artificiali


Orice corp ceresc, fara lumina proprie, este un satelit. Luminos sau obscur, natural sau artificial, graviteaza pe orbita circulara sau eliptica in jurul altui corp ceresc (cu masa mai mare), sub actiunea a doua forte egale si de sens contrar (forta de atractie universala si centrifuga).
Prin satelit artificial se intelege un corp creat de stiinta si tehnologia umana, care este lansat si plasat pe o orbita in jurul unui astru, evoluand pe aceasta potrivit legilor mecanicii ceresti.
Satelitii artificiali sunt alimentati cu energiei solara de baterii care folosesc acest tip de energie si, in multe cazuri, de generatoare nucleare. Satelitii sunt echipati cu radio-emitatoare pentru transmiterea datelor aflate cu ajutorul instrumentelor de la bord, cu radio-receptoare si circuite electronice pentru stocarea datelor, precum si cu echipament de control ca radarul si sisteme capabile sa detecteze stele.
Aportul satelitilor artificiali in sprijinul cunoasterii umane a fost extrem de important. Cu ajutorul lor s-au masurat compozitia si parametrii de stare ai atmosferei inalte, radiatiile cosmice, influenta lipsei de gravitatie asupra fiintelor vii, comunicatiile la distante mari, etc.
Teletransmisia cu ajutorul satelitilor artificiali face posibila legatura directa intre cele mai indepartate puncte ale globului. Perfectionarea tehnicii de telecomunicatii cu ajutorul satelitilor a permis extinderea aplicatiilor sale practice sub forma transmiterii unor programe educationale pentru tarile in curs de dezvoltare, precum si prin elaborarea unor sisteme informationale complexe. De asemenea, se extinde din ce in ce mai mult transmiterea la mari distante a programelor de televiziune. Programele de televiziune provenind din studio, sunt transmise prin releu pana la antenele statiilor de emisie si transmise catre sateliti artificiali specializati. Gratie emitatoarelor lor de bord, acesti sateliti retransmit programele catre sol, unde sunt captate de antene mici, individuale, sau de antene colective. Televiziunea prin satelit prezinta importante avantaje fata de televiziunea conventionala- acoperirea integrala a teritoriului si receptie de calitate constanta in timp, neafectata de perturbari industriale. In domeniul militar se folosesc sateliti capabili de a realiza o legatura eficienta intre comandamente si trupele operative pentru informare si transmiterea ordinelor.
Televiziunea prin satelit reprezinta o ramura industriala construita in jurul transmiterii de catre satelitii de televiziune a programelor TV catre receptorii fie antene parabolice, fie sisteme prin cablu, fie direct in casele oamenilor. Transmiterea prin satelit a programelor de televiziune necesita folosirea satelitilor localizati pe orbita geostationala- 35.880 Km deasupra Pamantului- unde satelitul are mereu aceasi pozitie relativa fata de suprafata Pamantului. Ca rezultat, avem un contact permanent cu aparatele de receptie din zona de influenta a satelitului.
Dezvoltatrea televiziunii prin satelit a fost posibila datorita tehnicii avansate din domeniul satelitilor, a receptiei datelor transmise prin sateliti, a dorintei crescande a guvernelor sa controleze telecomunicatia si transmisiunile prin satelit. Industria s-a dezvoltat mai intai in Statele Unite ale Americii, in jurul anilor 1970-1980, sub forma sistemelor de televiziune prin cablu. Ea a fost sustinuta de cererea telespectatorilor de a vedea imagini de o calitate superioara.
Desi unele camine din S.U.A. aveau instalate antene parabolice de dimensiuni mari in gradinile lor, satelitii de televiziune DTH sub forma satelitilor de broadcasting direct ale caror frecvente alocate de guverne special pentru scopuri audiovizuale, nu functioneaza decat din anul 1994. In 1996 apar deja propuneri pentru noi alternative in domeniul telecomunicatiilor, in general, si al celor audiovizuale, in special. Acest fapt se intampla deoarece digitalizarea permitea compresarea semnalelor si receptionarea a pana la 175 de canale. Succesul ei reflecta o superioritate a satelitilor DTH in fata cablului: satelitii acopera intreaga arie de transmisie chiar din prima zi, in timp ce retelele prin cablu sunt scumpe si nu sunt rapide.
In Marea Britanie, sistemul DTH a fost inugurat la numai cativa ani dupa cablu si a reusit sa fie conurenta reala in scurt timp. Pana la sfarsitul anului 1995 existau deja 3,6 milioane de familii care beneficiau de serviciile companiei lui Rupert Murdoch, British Sky Broadcastng (BskyB) si se estima prezenta a numai 1,3 milioane de familii ce beneficiau de sistemul prin cablu.
In Germania, existau 15,8 milioane de familii cu cablu si mai mult de 6,5 milioane de familii care receptionau semnalele transmise prin satelit.
Piata britanica a televiziunii prin cablu si prin satelit era dominata de companii ca BskyB , distribuitorii americani de programe si servicii telefonice din S.U.A. Murdoch si distribuitorii de programe americani au avut de asemenea un rol foarte important in dezvoltarea comunicatiilor prin satelit in Asia, in cautarea unei noi piete.
Murdoch a lansat compania STAR TV din Hong Kong, acoperind o mare parte din suprafata Asiei, dar tintind in particular spre pietele de desfacere colosale din China si India. Alte piete-cheie sunt tari ca Japonia, Thailanda, Malayesia si Indonesia. In sud, Australia isi lanseaza si sisteme prin cablu, iar Noua Zeelanda construieste noi astfel de sisteme pentru a suplimenta transmiterea terestra. Distribuitorii vestici de programe au lucrat, la randul lor, cu partenerii locali pentru dezvoltarea acestei industrii.
Motivul extinderii transmisiilor prin satelit a fost canalul devotat filmelor si sportului, care incaseaza lunar sume mari. Alte canale, specializate pe divertisment, stiri, si o mare varietate de alte teme, au tendinta de a forma pachete de programe de baza, pentru care se plateste o taxa derizorie.
Ultimii ani sunt dominati de trecerea de la transmiterea comuna la cea pe cale digitala, permitand lansarea unor noi programe. Acest fapt a dus la crearea serviciilor de tipul "plateste ca sa vezi", unde privitorul plateste o anume taxa pentru fiecare eveniment in parte (filme, evenimente sportive, concerte). Alte servicii interactive pot fi oferite, precum teleshoppingul. Acum este clar cat de mare va fi cererea pentru aceste servicii sau care va fi metoda de a le oferi: DTH, televiziunea prin cablu, retele internationale, Internetul.
Televiziunea prin satelit a demonstrat existenta unei cereri pentru canale numeroase si diferite, dar nu este inca sigur cat de puternica este aceasta cerere si daca se va instala pe toate pietele. In Marea Britanie, de exemplu, numai o cincime din familii folosesc televiziunea in general, dar numarul lor este in crestere, desi inceata. Pe de alta parte, cei care le folosesc dedica 35% din timpul lor vizionarii diferitelor programe.
Multi observatori din afara Statelor Unite critica proasta calitate a programelor prin satelit, cauzata fie inferioritatii ori vechimii acestora, fie faptului ca sunt importate din S.U.A. Uniunea Europeana impune anumite procente ale programelor non-europene vizualului din America. Plangeri cu privire la programele vestice provin si din Asia, dar uneori se datoreaza faptului ca programele in sine i-au "suparat" pe conducatorii autoritari ai acestor state, nu doar lipsei de substanta a asa-zisei culturi propagate de vest .


 BIBLIOGRAFIE


I. Anuar astrologic editia 2000
II. Enciclopedie scolara, editura Aquila’
III. Revista de cultura generala “Arborele lumii”
IV. Enciclopedie “Encarta” editia 1998
V. Internet “www.altavista.com”
VI. Informatii directe de la Observatorul Astronomic Bucuresti, B-dul Lascar Catargiu
www.referat.ro

0 Comments:

Post a Comment

<< Home