Wednesday, May 11, 2005

Istoricul firmei Microsoft(Simona)

Istoricul firmei Microsoft(Simona)

La inceput, orice utilizator al calculatorului PDP-10 era solicitat să introducă numele şi parola stabilită pentru a i se permite accesul la calculator, de fapt doar la informaţia pe care era autorizat să o folosească. Un ânăr de 16 ani, pe nume Bill Gates, din ambiţie, a găsit o modalitate de a trece de parola de protecţie, păcălind sistemul de securitate al calculatorului. Acest fapt i-a permis accesul la informaţii pe care nu era autorizat să le vadă. Când a fost prinsde catre inginerii de la CCC, lui Bill i-au fost anulate privilegiile de folosire a calculatorului. Dar acesta a aflat că PDP-10 era conectat la Cybernet, o reţea naţională de calculatoare dirijată de CDC (Control Data Corporation). A intrat calandestin şi în această reţea, studiind structura maşinilor CDC şi programele lor.A reusit sa obţina detalii despre configuraţia reţelei. S-a conectat cu success la Cybernet şi şi-a instalat propriul program în calculatorul principal, care a distribuit apoi programul tuturor calculatoarelor din reţea. Prins şi de data aceasta, Bill a fost sancţionat mult mai drastic.
În anul 1968 a fost fondata compania MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems),de către Ed Roberts. Aceasta era micǎ companie de electronică, care, mai târziu, a început să producă şi calculatoare.
În 1974 era construit primul calculator personal – Altair - care a avut un impact real pe piaţă. Acesta era produs de o mică firmă din Albuquerque, în statul New Mexico.
Pentru a rezolva negocierrile cu MITS, în iulie1975, Bill Gates şi Paul Allen, au fomat un parteneriat de afaceri numit Micros-Soft (de la software de microcalculator) în Albuquerque, statul New Mexico. Scopul lor era de a dezvlota limbaje pentru Altair şi pentru alte microcalculatoare care urmau să apară în curând pe piaţă. Era prima companie creată cu scopul precis de a produce programe pentru acest tip de echipament.
Primul contract încheiat de Microsoft a avut ca obiect scrierea limbajului BASIC pentru calculatorul Altair. În acest contract, Microsoft acorda firmei MITS licenţa pentru distribuirea limbajului Microsoft BASIC. Prin aceasta Microsoft vindea companiei MITS dreptul de a utiliza şi de a comercializa programele sale, dar contractul specifica faptul cǎ nici un producător sau utilizator nu era 100% posesor al acestor programe. Aceasta a devenit baza pentru o relaţie legală care se stabileşte în mod curent între producătorii de software şi cei care le comercializează sau le folosesc produsele. Contractul a devenit un model pentru viitoarele înţelegeri asupra licenţelor de software, deoarece permitea companiei Microsoft să deţină proprietatea asupra limbajului pe care-l concepuse, indiferent de cine l-ar fi utilizat sau vândut în viitor.
4K BASIC a fost primul limbaj BASIC lansat pentru Altair şi ocupa cam o treime din volumul de memorie al calculatorului. Paul Allen şi Bill Gates au lucrat pentru a crea o bază solidă de software pentru Altair. Ei au scris un program care transforma limbajul de asamblare în instrucţiuni de limbaj cod-maşină pentru microprocesor şi şi-au perfecţionat limbajul BASIC.
MITS deţinea, din toamna anului 1975, dreptul exclusiv de distribuire a licenţiei pentru limbajul Microsoft BASIC. Totuşi, după câteva luni Microsoft şi-a dat seama cǎ volumul mare al veniturilor sale începuse sǎ scadǎ, ca urmare a unui fenomen nou - pirateria. Nemulţumit de pirateria de software, ce i-a provocat pierderi importante de venituri, in decembrie 1975, Bill Gates, a adresat o scrisoare deschisă către pasionaţii de calculatoare. În 1976, într-o altǎ scrisoare publicǎ, Gates propune soluţii de protejare a producătorilor e software împotriva pirateriei. El sugera că programele ar fi putut fi stocate permanent în memoria ROM a calculatorului (memoria destinată doar citirii datelor) care nu putea fi ştearsă. De asemenea el a prezis că vor fi scrise mii de aplicaţii în limbaje cum ar fi BASIC. Alǎturi de celelalte realizări ale sale, Gates a intrat în istoria industriei tehnicii de calcul prin faptul că a subliniat nevoia protecţiei programelor chiar din primii ani de dezvoltare a acestei industrii. El croia limbajul BASIC după necesităţile companiilor importante, aşa că primele comenzi proveneau de la firme prestigioase, ca NCR, General Electric, sau Citibank. Primul angajat al companiei Microsoft a fost Marc McDonald Al doilea angajat a fost un programator pe nume Rick Weiland care era responsabil cu scrierea limbajelor BASIC şi COBOL pentru procesorul Motorola 6800. În august 1976 Gates a mai recrutat doi programatori Albert Chu şi Steve Wood. Steve a ajutat la scrierea limbajului FORTRAN. În vara anului 1977 echipa de la Microsoft număra şase oameni.
Microsoft a dispus de o dominaţie clară pe piaţa limbajelor pentru microcalculatoare până în anul 1978. Vânzările companiei pentru anul 1977 au fost de 500.000 de dolari.
Editorul unui ziar deschizător de drumuri în domeniul microcalculatoarelor, Kazuhiko Nishi este cel care va aduce firma Microsoft în Japonia şi totodată cel care a lansat revista de calculatoare ASCII. Compania ASCII a început să distribuie şi programe.
În anul 1982, Gates şi Nishi realizează primul calculator portabil, iar la 10 noiembrie 1983 Microsoft anunţă lansarea programului numit Windows- moment care s-a petrecut doi ani mai târziu.
Gates dă marea lovitură în lumea informaticii, tot în 1983, furnizând IBM - cel cel mai mare producător de PC-uri - sistemul de operare care permite funcţionarea calculatoarelor. Faimosul MS-DOS este departe de a fi o invenţie a lui Bill Gates. Pentru sistemul de operare care i-a adus primele miliarde de dolari, Bill Gates a plătit numai 50 de mii de dolari (banii de buzunar ai milionarului pe atunci) unei mici firme din Seattle, fără a fi nevoit să investească nici o oră de muncă în faţa calculatorului. Mai mult, vânzătorii programului n-au bănuit nici o secundă că în spatele tranzacţiei s-ar putea afla un contract de mare anvergurå cu IBM.
În anul 1985 Word a fost lansat pentru Macintosh. A fost considerat cel mai bun la acel moment. În mai acelaşi an, un alt program urmează să fie lansat -Excel.
Anul 1987 este cel în care rapoartele fiscale indicau faptul că Microsoft a devenit prima companie de software. La 6 octombrie Excel a fost lansat pentru Windows şi a fost considerat ca fiind cel mai bun program până la acel moment al Microsoft-ului.
Nici pentru lansarea Windows 3.1, Bill Gates nu poate fi lăudat pentru inventivitate. Sistemul mult mai bogat din punct de vedere grafic şi mai uşor de folosit a fost creat de Apple, Bill Gates doar implementând ideile acestora pe platformele IBM.
Unul dintre cele mai recente scandaluri legate de ideile altora din care Gates a scos miliarde de dolari este chiar Internet Explorer - programul de navigare pe Internet cel mai popular. Acesta a fost inventat de SpyGlass - o mică firmă de software şi a fost lansat pe piaţă în 1995 pe un CD de 45 de dolari care conţinea diferite utilitare. După doi ani de negocieri şi după ce Microsoft comercializează deja Internet Explorer-ul inclus în pachetul Windows, gigantul american a fost de acord să plătească 8 milioane de dolari inventatorilor programului. Evident, sub ameninţarea unui nou proces.
Comisia Europeană a recunoscut, recent, practicile neconcurenţiale ale firmei Microsoft. Comisia a condamnat gigantul american la plata unei amenzi de aproape 500 de milioane de euro şi l-a obligat să „deschidă“ sistemul Windows şi către alţi producători de software.
Bill Gates spune adesea că, în urmatorii 10 ani, vom asista la mult mai multe inovaţii în tehnologia informaţiei decât în deceniul anilor '90. Se afirmă că suntem la începutul unui deceniu digital, în care rolul principal va fi jucat de software. Evoluţia tehnologiei informaţiei ne va oferi mijloacele de a transfera, treptat, existenta din spatiul fizic în cel virtual, atât la nivel individual, cât şi la cel social.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home