Thursday, May 12, 2005

Despre Microsoft( Eva)

Istoria Microsoft


In ciuda miturilor de student fara bani pasionat de informatici pe care a incercat sa le creeze in jurul sau, familia din care provine Bill Gates se inscrie, de fapt, in elita afaceristilor americani.
Despre mama sa, Bill Gates sustine ca a fost profesoara la un colegiu, insa nu neaga ca ar fi facut parte din consiliile directoare ale Universitatii din Washington, United Way, USWEst si First Interstate Bancorp. La United Way, mama lui Gates s-a „nimerit“ sa fie colega cu unul din directorii de la IBM, care „s-a întâmplat“ sa aprobe implementarea MS-DOS pe platformele IBM - punctul de plecare pentru succesul Microsoft.
Prima investitie considerabila in viitorul lui Gates a fost inscrierea acestuia la liceul din Lakeside. Pentru fiecare din anii de licean ai viitorului miliardar, parintii acestuia plateau liceului Lakeside circa 5.000 de dolari, in conditiile in care un an de studii superioare la Harvard costa 1.760 de dolari. Tot i Lakeside, la vârsta de 13 ani, Gates a avut primul contact cu calculatorul żi s-a îndragostit de programare. In 1968, conducerea liceului Lakeside a facut mari eforturi pentru a strange din donatii cele cateva mii de dolari reprezentand costul unui calculator la mâna a doua de la General Electric. Insa conducerea liceului nu a putut anticipa atractia pe care „masinaria“ de calcul o va exercita asupra elevilor. In scurt timp, Gates a devenit de nedezlipit de calculator.
Tot in preajma calculatorului, el s-a apropiat de Paul Allen, co-fondatorul Microsoft. Preocuparile de debutanti ale celor doi nu erau deloc constructive. Primele realizari ale lui Gates n-au fost programe care sa faca mai usoara utilizarea calculatorului, ci, din contra, s-au indreptat spre „distrugerea“ calculatorului de la Computer Center Corporation. In 1973, Bill Gates este admis la Harvard pentru a urma facultatea de drept. Insa, doi ani mai tarziu el renunta la studii pentru a se dedica activitatii la Microsoft. In 1974, Gates se bucura de prima comanda pentru Microsoft. Este vorba de o versiune pentru un sistem de operare in Basic care sa faca mi usoara utilizarea calculatoarele Altair.
Lansarea lui Gates in afaceri nu a fost insotita de semne bune: primii 5 clientii care au cumparat programul lui Gates au intrat in faliment. Şapte ani mai târziu, Gates da marea lovitura in lumea informaticii, furnizând IBM - cel cel mai mare producator de PC-uri – sistemul de operare care permite functionarea calculatoarelor. Faimosul MS-DOS, care a „terorizat“ vreme de 10 ani utilizatorii de calculatoare, este departe de a fi o investitie a lui Bill Gates. Pentru sistemul de operare care i-a adus primele miliarde de dolari, Bill Gates a platit numai 50 de mii de dolari (banii de buzunar ai milionarului pe atunci) unei mici firme din Seattle, fara a fi nevoit sa investeasca nici o ora de munca in fata calculatorului. Mai mult, vanzatorii programului n-au banuit nici o secunda ca în spatele tranzactiei s-ar putea afla un contract de mare anvergura cu IBM.
Nici la lansarea Windows 3.1, Bill Gates nu poate fi laudat pentru inventivitate. Sistemul mult mai bogat din punct de vedere grafic si mai usor de folosit a fost creat de Apple, Bill Gates doar implementand ideile acestora pe platformele IBM. Cel mai recent scandal legat de ideile altora din care Gates a scos miliarde de dolari este chiar Internet Explorer - programul de navigare pe Internet cel mai popular. Acesta a fost „inventat“ de SpyGlass - o mica firma de software si a fost lansat pe piata in 1995 pe un CD de 45 de dolari ce continea diferite utilitare. Dupa doi ani de „negocieri“ si dupa ce Microsoft comercializeaza deja Internet Explorer-ul inclus în pachetul Windows, gigantul american a fost de acord sa plateasca 8 milioane de dolari inventatorilor programului. Evident, sub amenintarea unui nou proces. Recent, practicile neconcurentiale ale firmei Microsoft au fost recunoscute de Comisia Europeana - care a condamnat gigantul american la plata unei amenzi de aproape 500 de milioane de euro si l-a obligat sa „deschida“ sistemul Windows si catre alti producatori de software.
In anul 1968 a fost fondata compania MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems),de către Ed Roberts. Aceasta era mica companie de electronica, care, mai tarziu, a inceput sa produca si calculatoare. In 1974 era construit primul calculator personal – Altair - care a avut un impact real pe piata. Acesta era produs de o mica firma din Albuquerque, in statul New Mexico. Primul contract incheiat de Microsoft a avut ca obiect scrierea limbajului BASIC pentru calculatorul Altair. In acest contract, Microsoft acorda firmei MITS licenta pentru distribuirea limbajului Microsoft BASIC. Prin aceasta Microsoft vindea companiei MITS dreptul de a utiliza si de a comercializa programele sale, dar contractul specifica faptul ca nici un producător sau utilizator nu era 100% posesor al acestor programe. Aceasta a devenit baza pentru o relatie legala care se stabileste in mod curent intre producatorii de software si cei care le comercializeaza sau le folosesc produsele.
Nemultumit de pirateria de software, ce i-a provocat pierderi importante de venituri, in decembrie 1975, Bill Gates, a adresat o scrisoare deschisa catre pasionatii de calculatoare. In 1976, intr-o alta scrisoare publica, Gates propune solutii de protejare a producatorilor de software impotriva pirateriei. El sugera ca programele ar fi putut fi stocate permanent in memoria ROM a calculatorului (memoria destinata doar citirii datelor) care nu putea fi stearsa. De asemenea el a prezis ca vor fi scrise mii de aplicatii in limbaje cum ar fi BASIC. El croia limbajul BASIC dupa necesitatile companiilor importante, asa ca primele comenzi proveneau de la firme prestigioase, ca NCR, General Electric, sau Citibank
In august 1976 Gates a mai recrutat doi programatori Albert Chu si Steve Wood. Steve a ajutat la scrierea limbajului FORTRAN. In vara anului 1977 echipa de la Microsoft numara sase oameni. Microsoft a dispus de o dominatie clara pe piata limbajelor pentru microcalculatoare pana in anul 1978. Vanzarile companiei pentru anul 1977 au fost de 500.000 de dolari.
In anul 1982, Gates si Nishi realizeaza primul calculator portabil, iar la 10 noiembrie 1983 Microsoft anunta lansarea programului numit Windows- moment care s-a petrecut doi ani mai tarziu.
Gates da marea lovitura in lumea informaticii, tot în 1983, furnizand IBM - cel cel mai mare producator de PC-uri - sistemul de operare care permite functionarea calculatoarelor. In anul 1985 Word a fost lansat pentru Macintosh. A fost considerat cel mai bun la acel moment. In mai, acelasi an, un alt program urmeaza sa fie lansat -Excel.
Anul 1987 este cel în care rapoartele fiscale indicau faptul ca Microsoft a devenit prima companie de software. La 6 octombrie Excel a fost lansat pentru Windows si a fost considerat ca fiind cel mai bun program pana la acel moment al Microsoft-ului. Bill Gates spune adesea ca, in urmatorii 10 ani, vom asista la mult mai multe inovatii in tehnologia informatiei decat in deceniul anilor '90. Se afirma ca suntem la inceputul unui deceniu digital, in care rolul principal va fi jucat de software.

Bibliografie :
1. Ichbiah, Daniel & Knepper, L.Susan: - O istorie a firmei Microsoft, Bucuresti, Editura TEORA
2. Ziarul »Adevarul Economic », nr. 30, 28 iulie- 3 august 2004

0 Comments:

Post a Comment

<< Home