Tuesday, April 05, 2005

Dispozitive de stocare a informaţiilor(dana c)

Dispozitive de stocare a informaţiilor

Dispozitivele de stocare ale calculatoarelor nu reprezintă un concept nou. In prezent, o parte din programele utilizate de calculator sunt încărcate in memorie, iar celelalte, si unele date, se afla intr-o zona separata numita „dispozitiv de stocare”.

In sistemul de calcul von Newmann, dispozitivul de stocare reprezintă o parte a memoriei-periferice. Dispozitivele de stocare sunt lente si non-volative. Pe lângă acestea exista si mai multe categorii de medii de stocare care pot fi fixe/mobile si optice/magnetice.

Unitatea de hard disk. Majoritatea Pc-urilor conţin un dispozitiv de stocare intern, fix, magnetic, de dimensiuni mari, cu facilitaţi de citire/scriere – unitatea de hard disk. Este formata dintr-o stiva de discuri numita platouri. Ambele fete ale unui platou sunt îmbrăcate intr-un oxid care poate fi încărcat cu o sarcina magnetica. Braţele dintre platouri sunt prevăzute cu capete de citire/scriere încărcate pozitiv sau negativ. Sunt asociate in general cu sistemele mainframe si folosesc un sistem de acces secvenţial, care necesita un timp îndelungat de regăsire a datelor. Capacitatea tipica a hard-disk-ului este de 1 GB.

Hard-discurile detaşabile sunt de asemenea un mediu de stocare a informaţiei. Ele au capacitati similare cu cele fixe si sunt folosite pentru transferul fişierelor de mari dimensiuni.

Unitatea de CD-ROM (compact disk-read only memory- memorie numai pentru citire de pe CD) este un dispozitiv fix de stocare a datelor pe discuri optice, folosind tehnologia compact-discului. Datele sunt citite cu un sistem bazat pe raze laser, si nu pe mijloacele magnetice folosite in cazul altor metode de stocare. Tendinţa este spre a deveni un dispozitiv de stocare standard pentru multe PC-uri , oferind utilizatorilor un nivel suplimentar de confort pentru instalarea sau utilizarea programelor.

Mediile optice folosesc sistemul de acces direct/non-secvential si informaţia poate fi stocata in orice poziţie pe o unitate, capul de citire se deplasează unde are nevoie fara a parcurge toate datele. Cel mai popular astfel de mediu este compact discul (CD-ul). Discurile optice pentru scriere utilizează un laser care „prelucrează” suprafaţa discului prin crearea unor cavitati in material. La citirea discului de către un alt laser, cavitatile absorb lumina si o reflecta înapoi. Lumina si absenta acesteia reprezintă informaţiile. Sunt suporturi de stocare de mare capacitate a datelor digitale. Capacitatea acestora e de la 650 MB (CD) la 4 GB (DVD). Ele pot fi de tip normal (numai pentru citire, fara a exista posibilitatea înregistrării de date, înregistrabile CD-R. (compact disk recordable) permit citirea si scrierea de date pe disc, fara a fi posibila ştergerea datelor, sau cu posibilitatea de rescriere CD-RW (compact disk rewritable) permit atât citirea, scriere, cat si ştergerea datelor de pe disc.

CD-urile au o capacitate de peste 600 MB si o dimensiune fizica de numai 4,72 inch si sunt relativ ieftine. Avem nevoie sa transportam cantitati mari de date. In acest sens, companiile mari de profil dezvolta si ies la rampa cu hard discuri, flash disk-uri, medii de stocare optice cu viteze si capacitati din ce in ce mai mari. CD-urile încep sa fie neancapatoare pentru nevoile tot mai mari ale utilizatorilor de la copierea unui film divX , pana la descărcarea unui program Linux. Toate astea necesita mai multe CD-uri. Pentru acest motiv au aparut DVD-urile, care nu mai reprezintă de mult un lux, ci o necesitate.

Dischetele (floppy disk) sunt dispozitive de stocare amovibile (mobile) si sunt foarte populare, având un preţ scăzut si continand peste 1MB de informaţii. Acestea constituie un mediu de stocare selectiva a datelor de către utilizator. Salvarea datelor pe discheta se poate face pentru a crea copii de siguranţa unor fişiere importante, înregistrarea de date pe care utilizatorul nu doreşte sa le stocheze pe calculator, copierea unor fişiere in vederea transferării lor pe alt calculator. Cel mai comun tip de dischete folosit astăzi este cel de 3,5 ţoli.

Mediile de stocare magnetice si optice au o serie ce avantaje cat si dezavantaje:

Avantaje Dezavantaje

Medii magnetice -preţ scăzut -fragile

- permit ştergeri si reutilizari frecvente - se descărca in timp si pierd

informaţiile stocate

- durata de viata limitata

Medii optice - rezista si 300 de ani -scumpe

- Nu permit stergerea

si reutilizarea

Noile tehnologii au dus la crearea unitatilor Zip ale firmei Iomega, care conţin discuri mobile, mai scumpe, cu capacitati de 100 MB, cat si a unitatilor rapide si de mare capacitate Jazz, ce conţin discuri amovibile de 1 GB. Se fac copii de siguranţa ale informaţiilor pentru evitarea pierderii lor in cazul unei pene de curent si se stochează pe aceste discuri optice de salvare de siguranţa.

Bibliografie

Courter, Gini- Ghidul dumneavoastră in lumea calculatoarelor, Bucureşti, Editura All,

1998

Vari, Ştefan- Microprocesoare si microcalculatoare, Oradea, Editura Universitatii din

Oradea, 2002;

Walnum, Clayton- Utilizare calculator personal, Bucureşti, Editura Teora, 1996

0 Comments:

Post a Comment

<< Home