Sunday, April 24, 2005

capitolul 10 News ML

Cap 10
Supliment

Format de date
Formatul de date ales de IPTC pentru NewsML este ISO 861:2000 formatul de baza.
Acesta nu este tocmai formatul recomandat de W3C.
Reprezentari trunchiate (omisiunea componentelor de rang inalt unde prezenta lor este necesara) nu sunt, pentru moment, premise.
Este necesar sa indicam diferenta dintre ora locala si UTC, ori sa exprimam timpul zilei in Timpul Universal Coordonat (Coordinated Universal Time). Cand este indicat, reprezentarea diferentei este exprimata in ore si minute.
Pentru mai multe informatii intrati pe site-ul http://www.pvv.org/~nsaa/8601v2000.pdf

Definirea domeniului URI este necesara pentru a folosi nume calificate (elemente cu prefix de domeniu) pentru elementele definite pentru IPTC. Aceasta problema este importanta cand un cuvant specializat este tiparit(introdus ) intr-un NewsML. Un prefix de domeniu este o abreviere pentru un domeniu URI. Membrii IPTC au fost de accord sa schimbe numele de domeniu URI pentru fiecare versiune. Acest lucru a fost inteles ca un mod de a furniza o versiune de management a NewML-ului.
Alte utilizari ale domeniului URI :
- definirea publicului identificat pentru NewsML DTD
- identificarea schemei NewsML XSD
Validarea impotriva DTD-ului
News ML-ul este o marca a IPTC-ului si documentele care sunt pregatite pentru NewsML trebuie sa fie in conformitate cu una dintre variantele DTD publicate.
Validarea se face prin declararea unui DOCTYPE care spune ca NewsMLv1.2 este identificatorul de sistem iar NewsMLv1.2 este identificatorul de public.
Bineinteles, orice provider cu reputatie ar trebui sa asigure ca un contact cu utilizatorul lui stipuleaza ca documentul NewsML va fi valida in accord cu un IPTC publicat
DTD si ei nu vor mai trebui sa valideze exemplificarea la primire.
Deci validarea documentului NewsML este folositoare doar la definirea scopului, si nici o declaratie DOCTYPE nu este necesara in documentele NewsML organizate de un provider.
Trebuie luat in seama faptul ca desi o document(instance) NewsML contine o declaratie DOCTYPE, primitorul ar trebui in mod normal sa devalideze. Evitand validarea documentului XML salvam o mare cantitate de energie folosita la primire.
In cazul in care o declaratie DOCTYPE este folosita, publicul identificator al unei declaratii DOCTYPE nu ar trebui sa aiba un URL asociat cu site-ul iptc.org. Asa cum apropierea va crea un paravan innaceptabil pe serverul IPTC si da posibilitatea providerului si utilizatorilor sa acceseze serverul cu riscul oricarei erori, deoarece serverul IPTC nu are fisierele protejate si nu face parte din serviciul garantat 24x7x365. Un acces mai sigur este acela de a muta dependenta de serverul IPTC prin folosirea unei copii locale a DTD-ului site-ului providerului ori distribuit utilizatorilor.
Deci, urmatoarele taguri DOCTYPE ar putea fi cai valabile de indicare a locatiei sistemului a unei copii DTD.

or
"./dtd/NewsML_1.2.dtd">
validarea propice pentru NewsML care contine date XML specializate este obtinuta prin declararea DTD-ului intiparit ca o entitate referentiala ori ca un subset local DTD in structura unei declaratii DOCTYPE la inceputul documentului.
[

%nitf; ]>

Validarea impotriva schemei XSD
Schema NewsML XSD este inca experimentala, si nu ar trebui folosita ca un instrument de validare in producerea unui mediu.
In schema mediului, domeniul URI ia locul publicului identificator in lumea DTD: identifica schema, fiecare nou standard XML este dat asa ca un URI.
URI-ul este definit in schema XSD ca un domeniu cu attribute targhet, ca in:
XML-ul contine domeniul URI in atributul xsi:schemaLocation; intr-un caz general, daca „a ” si „b” reprezinta elemente din doua scheme diferite si „b” este innauntrul lui „a”, sintaxa proprie pentru identificare este:

ffffExemplu folosind NewsML v1.2 ca o schema container:


Versiuni standard ale NewsML
In present NewsML exista in versiunea 1.0, 1.1 si 1.2. Updatarile sunt considerate versiuni minore si sunt compatibile cu versiunea 1.0: elemente noi si atribute au fost adaugate cand cerintele au fost explicite, dar nici un element sau atribut nu au fost scoase, asa ca o versiune 1.2 poate procesa toate versiunile 1.0 si 1.1. Utilizatorii care obtin o versiune mai nou decat 1.0 s-ar putea san u fie capabili sa faca fata oricarui element sau atribut nou cu softwerul pentru 1.0. Aceste sisteme ar trebui sa ignore orice element sau atribut nerecunoscut, si elemente continute de alte elemente nerecunoscute, fara a cauza un esec al sistemului de procesare(trebuie ignorate toate regulile). Daca sistemele nu sunt construite cu aceasta protectie atunci ele trebuie sa fie capabile sa recunoasca un document de alt tip decat versiunea 1.0 si sa ignore aceste documente. Urmatoarea mare versiune va fi numita 2.0, si aceasta versiune ar putea sa rupa aceasta serie de compatibilitati.
Dupa scoaterea versiunii 1.0 a NewsMl DTD a fost hotarat faptul ca urmatoarea iesire pe piata cu vreun produs ar trebui sa includa o versiune atribut a elementului NewsML. Deci, daca documentele conforme cu NewsML 1.0 raman compatibile cu cele ale DTD-ului acest atribut este obtional dar de cele mai multe ori va fi inclus in NewsML can dele sunt in conformitate cu un DTD ulterior versiunii 1.0 – absenta unei versiuni cu attribute inseamna ca documentul este compatibil cu NewsMl 1.0
Simona S

0 Comments:

Post a Comment

<< Home