Tuesday, March 29, 2005

Generatii_de_calculatoare

Generatii de calculatoare


Astazi nu am mai putewa concepe viata fara existenta calculatoarelor. Ele contribuie in mod substantial la desfasurarea activitatilor dinmajoritatea domeniilor de activitate. Calculatorul este folosit pentru instruire dar si pentru distractie, in cercetare sau in industrie, in domeniul medical sau in cel artistic, in domeniul bancar sau cel turistic. Fara existenta calculatoarului omul nu ar fi putu ajunge pe luna, nu ar fi putut comunica asa cum o face astazi prin Internet, nu ar fi putut proiecta si realize cu precizia si rapiditatea pe care le asigura calculatorul.
In 1945 a fost realizata in Statele Unite ale Americii prima masina electronica de calcul, denumita ENIAC, ce avea in componenta sa 10 mii de tuburi electronice.
In 1947 a fost inventat tranzistorul, element extreme de important pentru dezvoltarea ulterioara a calculatoarelor.
In 1967 Agentia de cercetarea.(ARPA) a Departamentului Apararii din SUA si alte collective de cercetare cu care colabora au inceput elaborarea primelor standarde pentru schimbul de mesaje intre calculatoare, stabilind premisele viitoarelor protocoale de retea. In 1959 Departamentl Apararii din SUA a cooptat toate centrele de cercetare academice, industriale sau guvernamentale in scopul infiintarii retelei ARPANET, precursoarea internetului. Primele conexiuni au fost realizate intre cateva centre universitare importante.
In 1971 a fost realizat primul calculator ce avea la baza un microprocesor. In 1972 a fost transmis primul mesaj electronic (e-mail) prin ARPANET. In 1975 a fost realizat primul calculator personal – ALTAIR.
In 1977 au aparut primele calculatoare Apple. In 1981 au aparut primele calculatoare personale IBM, devenite etalon pentru toate PC-urile, denumite mai apoi calculatoare compatibile IBM. In 1985 a fost lansat sistemul de operare Microsoft Windows 1.0.
In 1990 a fost realizat primul program World Wide Web care stabilea o noua orientare grafica pentru retele. In 1996 au aparut prinmele calculatoare de retea.
In Romania, primul calculator a fost realizat in aprilie 1957 la Institutul de Fizica Anatomica din Bucuresti, fiind denumit CIFA – 1. acesta era prevazut cu 1500 de tuburi electronice, memorie de cilindru magnetic, programarea facandu-se in cod masina. Au existat de asemenea preocupari si in centrele universitare Timisoare si Cluj unde au fost realizate calculatoarele mecipt si ceta (Timosoara) si DACICC (la Cluj).
Pentru viitorul apropiat se doreste realizarea unor calculatoare cu o putere de calcul din ce in ce mai mare, care sa poate executa din ce in ce mai multe operatii pe secunda si care sa fie din ce in ce mai usor de folosit de utilizatori. De altfel se urmareste ca viata oamenilor sa devina din ce in ce mai usoara, calculatoarele urmand sa preia marea majoritate a activitatilor de rutina, oamenii avand mult mai mult timp pentru instruire, cercetare, calatorii, distractii.
In familia calculatoarelor, membrii ei sunt de mai multe categorii. In functie de dimensiune si puterea de calcul pot fi enumerate urmatoarele tipuri:
· Calculatoare mainframe, de dimensiuni mari, cu putere mare de calcul, utilizabile pentru aplicatii ce necesita putere mare de calcul.
· Minicalculatoare, calculatoare puternice, la care sunt conectate de obicei terminale neinteligente sau care sunt folosite ca servere de retea.
· Calculatoare personale de birou (desktop) – sunt cele mai raspandite calculatoare, folosite pentru aplicatii diverse, pentru afaceri sau chiar acasa.
· Calculatoare portabile(laptop sau notebook), care au caracteristici similare calculatoarelor de birou, fiind de dimensiuni mult mai mici si mai usoare. Au fosrma unei genti diplomat, putand fi usor transportabile in timpul deplasarilor cu trenul, masina sau avionul. Ele pot fi conectate la priza sau pot folosi baterii.
· Calculatoare de retea, aparute in anul 1966, reprezinta o alternative mai ieftina in cazul lucrului in retea, avand o arhitectura redusa fata de calculatoarele de birou. Ele nu dispun de discuri hard sau de alt tip de discuri.
Bibliografie:
Mihaela Carstea, Ion Diamandi – Calculatorul fara secrete, Bucuresti, Editura AGNI, 1997

Simona Secrieriu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home